Johan Backeus är Årets Kock

Johan Backeus är Årets Kock 2017 och därmed svensk mästare i professionell matlagning. Backeus var den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna i finalen, att på fem timmar tillaga de två tävlingsuppgifterna. Tävlingsrätt 1 bestod av fem vegetariska smårätter (lakto-ovo). Huvudråvaran i tävlingsrätt 2 var fasan från Friskens Vilt i Vittskövle, möjliggjord i samarbete med Bondens Skafferi AB och Menigo.

Vid prisceremonin på Malmö Arena fick Johan Backeus ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Hanna Halpern, VD Årets Kock, och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.

Juryns motivering löd: “Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande.  Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.

Johan Backeus är idag verksam på restaurang Aveqia, Stockholm.