
Daniel Tunner, 47 år, styckare på Mårtenssons Partiaffär i Stockholm, stod som segrare när Sveriges första Styckar-SM avgjordes i Göteborg i oktober. Hur kändes det att delta och till råga på allt vinna hela tävlingen?
– Det var fantastiskt kul och tävlingen var ett jättebra sätt att lyfta yrket och visa hur styckning går till i verkligheten, det var säkert många i publiken som aldrig hade sett det på nära håll förut.
Blev tävlingen som du hade tänkt dig?
– Ja, det tycker jag nog, vi hade ju förberett oss en del innan också. Däremot så styckade vi i ett långsammare tempo än vi gör till vardags för att inte riskera att göra några misstag i onödan. Vi hade en halvtimme på oss och själv var jag klar fyra sekunder innan tiden gick ut.
Vad var det svåraste under tävlingen?
– Det var speciellt ett moment när vi skulle stycka grisen med kniven från sidan som var lite svårt. Det är inget som styckare normalt gör idag och egentligen måste man använda en specialkniv till det. Det kändes mera som en grej från 60-talet. Sedan var det också extremt varmt i lokalen vilket gjorde att svetten rann genom glasögonen och ner på det papper vi skulle fylla i under tävlingens gång.
Vilken uppmärksamhet har du fått sen du kom hem?
– När jag kom till jobbet måndagen efter så hade kompisarna där fixat en låda med delikatesser och lite bira. Sen har lastbilschaufförer och andra jag stött ihop med på Slakthusområdet kommit fram och grattat och hejat.
Hur kom det sig att du blev styckare till yrket?
– Jag ville egentligen gå kockskolan från början, men det blev istället andrahandsvalet livsmedelstekniskt gymnasium. Efter utbildningen när jag var 17 bast fick jag jobb på Mårtenssons direkt och fast anställning efter ett halvår, för bara någon vecka sedan firade jag 30 år på företaget. Jag tycker fortfarande det är ett jättekul jobb och är verkligen stolt över mitt yrke.
Många företag i branschen har svårt att hitta duktiga styckare idag, vad tror du kan göras för att förändra det?
– Först och främst så behöver man öppna upp skolor och utbildningar igen, nästan alla har ju lagts ner. Alla utbildningar behöver heller inte vara treåriga utan det räcker ofta med två år. Men helt klart måste något göras annars riskerar ju yrket att dö ut.
Kommer du att vara med vid nästa Styckar-SM om två år?
– Tja, har man vunnit en sådan här titel så måste man väl nästan ställa upp igen…?
//
Läs mer om Styckar-SM och Chark-SM i senaste numret av Kött & Chark – ute nu!