Kyckling ökar mest av köttslagen

Idag publiceras Jordbruksverkets årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll. I Sverige var konsumtionen av färskt och fryst kött år 2023 nästan dubbelt så hög jämfört med 1980.

En ännu tydligare ökning än färskt och fryst kött visar totalkonsumtionen av fjäderfäkött som mer än fyrdubblats sedan 1980, år 2023 låg den på 23 kilo per person och år. Under samma period har den totala konsumtionen av alla köttslag ökat med 24 procent till 79 kilo per person och år. Det har dock skett en liten minskning de senaste åren och jämfört med 2022 är fjäderfä det enda köttslag där konsumtionen ökat istället för minskat.

Statistiken visar även att direktkonsumtionen av choklad och konfektyrvaror har ökat med 67 procent sedan 1980 och låg år 2023 på 16 kilo per person och år, vilket är samma nivå som året innan. Konsumtionen av mjölk som säljs till konsument istället för att användas till andra mejeriprodukter, har mer än halverats sedan 1980 – från 162 liter per person och år 1980, till 61 liter per person och år 2023. Det är en minskning med 1,6 liter per person jämfört med 2022.

När det gäller energitillförsel så har även konsumtionen av proteiner ökat sedan 1980, även om den de senaste åren har avstannat. Energitillförseln från kolhydrater ökade fram till 2010 för att sedan minska. Tillförseln från fett har minskat från år 1980 för att de senaste åren återigen öka något.

Av den totala energitillförseln år 2023 kom:

  • 31 % från bröd och spannmålsprodukter.
  • 21 % från socker, sirap, choklad- och konfektyrvaror, glass, malt- och läskedrycker med mera.
  • 20 % från mjölk, mjölkprodukter, ägg och matfett.
  • 11 % från kött och köttvaror.