LRFs Grönt Näringslivsindex visar på ett fortsatt stabilt konjunkturläge för lantbruket. Animalieproduktionen har en stark utveckling med god efterfrågan och höga priser.

– Handelspolitiska beslut, tullar och svårbedömt geopolitisk fortsätter att prägla marknaden och leder till osäkerhet för import och export. Sveriges väg till framgång för att kunna försörja sin befolkning med mat under kris och krig kräver stärkt konkurrenskraft i lantbruksföretagen. Sverige behöver politiska åtgärder och investeringar för att minska importberoende av insatsvaror, exempelvis gödsel, samt öka livsmedelsproduktionen, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Animalieproduktionen är i större utsträckning beroende av hemmamarknaden, vilket har gynnat branschen. Den höga efterfrågan på svenskt kött ger en god lönsamhet. Men trots det positiva indexet som legat stabilt och en god lönsamhet i näringen så ökar inte investeringarna inom animalieproduktionen, enligt LRF. För att bryta den låga investeringstakten måste den goda lönsamheten bibehållas, riskerna minimeras och marknaden stabiliseras utan stora pris- och räntefluktuationer.
– Här och nu behöver lantbruket hantera smittsamma virus och invasiva arter. Nu finns det en växande oro bland nötköttsproducenter för spridningen av blåtunga som är en virussjukdom som sprids via knott, särskilt under betessäsongen. Inom trädgårdsnäringen ser vi ökade kostnader för hantering av den invasiva lövplattmasken.
Animalieindex stigertill rekordhöga 115 det andra kvartalet. Nöt, mjölk, gris samt får och lammproducenter är positivt inställda till konjunkturen, men även ägg och fjäderfä har blivit mer positiva. Animalieproducenterna är starkt positiva till hur konjunkturen utvecklas jämfört med samma tid förra året. Även hur man bedömer prisutvecklingen de kommande månaderna har blivit mer positivt, samtidigt som man är mycket positivt inställd till lönsamheten. Avräkningspriserna ligger på en förhållandevis hög nivå.