Sommartorkan kräver prisökningar på 5 procent

Konsumentpriserna på svenskproducerad mat behöver öka med i genomsnitt 5 procent, annars riskerar många företag att få lägga ner, det menar Livsmedelsföretagens i sitt senaste Konjunkturbrev. 

Enligt Jordbruksverket och Lantmännen ledde värmen och torkan till de sämsta svenska spannmålsskördarna sedan 50-talet. Konsekvenserna av torkan sprider sig nu även till nästa led i livsmedelskedjan, det vill säga producenterna. Livsmedelsföretagen har frågat medlemsföretagen hur deras kostnader för råvaror har förändrats under hösten. I snitt har de ökat med 10 procent. 97 procent av företagen har fått ökade kostnader för spannmålsbaserade råvaror och 74 procent för köttråvara.  

− Om producenternas samlade kostnadsökningar skulle föras över till konsumenterna via dagligvaruhandeln innebär det en ökning av konsumentpriserna med dryga 5 procent. Det är alltså vad som behövs för att producenterna ska få täckning för sina ökade råvarukostnader. 5 procent är dock en snittsiffra, för kött-, mejeri-, spannmåls- och frukt- och bärprodukter behövs ännu större prishöjningar för att täcka kostnadsökningarna, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagens bedömning är att producenternas kostnadsökningar nu behöver söka sig ut till nästa led i den svenska livsmedelskedjan, d.v.s. till grossister och dagligvaruhandel. 

− Under en förhållandevis lång period kommer livsmedelsproducenterna tvingas att själva absorbera de snabbt ökade råvarukostnaderna. Det är ett stort problem och efter den förra råvarukrisen 2008–2009 minskade företagens marginaler radikalt, säger Carl Eckerdal.