Landsbygdsministern inviger årets Styckar-SM

Kött & Charkuteridagarna i Malmö den 16–17 oktober får en prestigefylld start när landsbygdsminister Peter Kullgren inviger Styckar-SM den 17 oktober. 

Tävlingen, som avgörs live inför publik, är en av höjdpunkterna under eventet och syftar till att lyfta fram yrkesskickligheten inom kött- och charkuteribranschen. 

– Jag är mycket glad över att medverka under Kött & Charkuteridagarna i Malmö. Det är en viktig mötesplats för en bransch som är avgörande för att hela landet ska leva och också för vår livsmedelsberedskap. Jag tycker det ska bli särskilt kul att inviga Styckar-SM som uppmärksammar den otroliga hantverksskicklighet som finns inom kött- och charkuteribranschen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren. 

Kullgren, som själv är en passionerad köttälskare och jägare med särskilt intresse för styckning, kommer även att överräcka priset till vinnaren under kvällens bankett. Där kommer även vinnarna från Chark-SM att hyllas och svenska mästare i 18 olika klasser att koras. 

De tävlande i Styckar-SM 2024 är Amir Alic, KLS Ugglarps. Mikael Pedersen, Scan Sverige, Måns Johansson, Michael Oldin AB (Moab) och Per Jansson, A.J. Dahlbergs Slakteri. 

Kött & Charkuteriföretagen och Tidskriften Kött & Chark skapade gemensamt Styckar-SM för att lyfta yrkesskickligheten inom branschen och attrahera nya talanger. Inför en stor publik ska de fyra erfarna styckarna på 30 minuter omvandla en halv gris till produkter färdiga för butik. Två oberoende huvuddomare med lång branscherfarenhet bedömer deltagarna utifrån estetik, handlag, arbetsorganisation, hygien, ordning och reda samt utbyte. En expertkommentator guidar publiken genom tävlingen och förklarar momenten.