
Från och med idag, 4 november, kan detaljhandelsanläggningar som vill utöka sin verksamhet med vildsvinskött eller vildsvinsprodukter köpa vildsvin direkt från jägare.
– Det här är ett efterlängtat steg som öppnar upp fler vägar att få in vildsvin i livsmedelskedjan och för företag att utveckla sin verksamhet, säger Elin Häggkvist, chefsjurist vid Livsmedelsverket.
Syftet med de nya reglerna är att underlätta och skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsument. Tidigare fanns det bara två alternativ för jägaren; att lämna vildsvin till en vilthanteringsanläggning eller äta upp köttet i eget hushåll.
De nya reglerna gör det även möjligt för butiker och restauranger att ta emot vildsvin direkt från jägare samt för privatpersoner att köpa direkt av jägare. Innan en jägare får sälja direkt till privatpersoner måste hen dock ha gått en specialutbildning, anmält sig till länsstyrelsen samt provtagit vildsvinet.
Efterfrågan på vildsvinskött hos konsumenter bedöms vara god. Det visar en undersökning som Jordbruksverket genomförde i november 2023. Undersökningen visar också att även om konsumenterna vill köpa vildsvinskött i sin matbutik finns det mycket sällan att få tag på.
– Att det öppnas fler vägar är en del i arbetet för att fler vildsvin ska komma in i livsmedelskedjan. Men för att nå målet behöver alla aktörer längs hela kedjan – från skog till bord – samverka och för de verksamheter som redan idag tar emot vilt är det ett litet steg att ta. Så om du är intresserad, ta kontakt med din kommun och jaktlag i din närhet, säger Katarina Bäcklund Stålenheim på Jordbruksverket.
De nya reglerna träder i kraft idag 4 november. Livsmedelsverket ska även publicera fördjupad information och vägledning på sin webbplats.