Matsvinnet i Sverige minskar för långsamt, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket. Målet med att halvera svinnet är långt ifrån att uppfyllas.
I hushållen slängdes i genomsnitt 16 kilo ätbar mat per person i soporna under 2023, år 2020 låg siffran på 17 kilo. Desstutom hälls 18 kilo mat och dryck ut i avloppet.
– Trots att många säger att de vill minska sitt matsvinn så slänger vi fortfarande mycket mat. Fler aktörer behöver bidra för att skapa bättre förutsättningar för konsumenterna och hjälpa dem att gå från ord till handling, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan.
– Vi har långt kvar till målen och måste fortsätta att prata om matsvinnet och dess konsekvenser. Och alla aktörer behöver fortsätta stötta hushållen med kunskap om planering, förvaring och hur man kan ta hand om maten innan den hamnar i soporna, säger Karin Fritz.
Livsmedelsverket har tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket ett pågående regeringsuppdrag för att arbeta med svinnet. En viktig del i arbetet är att förändra beteendet hos konsumenterna, det vill säga i hushållen.
Som matsvinn räknas sådant som hade kunnat ätas av människor, men som av någon anledning har slängts i onödan, till exempel för att maten blivit över eller anses vara för gammal.
Livsmedelsavfall består både av oätliga delar av livsmedel som ben, skal och kaffesump och matsvinn, dvs mat som hade kunnat ätas.