Husmanskosten får egen dag

Husmanskosten ska få en egen dag i den svenska kalendern. Den 26 februari blir datumet när svenska krogar, storkök, dagligvaruhandeln och hem ska fokusera på den klassiska svenska maten.

– Det är på tiden att maten som skapat vårt samhälle får den uppmärksamhet den förtjänar. Den svenska husmanskosten är älskad av många och kommer ofta på tal när människor nämner sina favoriträtter. Husmanskosten lagas från grunden av säsongsbaserade råvaror, det är mat med rena smaker, utan tillsatser och det mesta som inte är viltfångat kan produceras på en svensk bondgård. Dessutom är det ofta mat som är billig att laga, säger Pontus Frithiof, initiativtagare till projektet.

– Husmanskost är mat för vanligt folk som skulle ha mat på bordet för en familj och bara hade en vedspis och inget kylskåp. Det är inga svåra processer att laga maten och recepten är enkla, säger Mikael Einarsson, kock och krögare på Chez Jolie.

Initiativtagarna har redan börjat sprida kunskap om husmanskosten i sina sociala kanaler. Målet är att skapa en folkrörelse som ett alternativ till halvfabrikat och snabbmat.
 – Arla har aviserat att man kommer att ha egna aktiviteter kopplade till Husmankostens dag. Vi hoppas och tror att många kommer att följa efter, säger Pontus Frithiof. 

Initiativtagare till Husmanskostens Dag är förutom honom White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest.