Hushållens köpkraft på väg uppåt

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 4,8 procent under januari, jämfört med samma månad 2024, enligt Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. 

Inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker uppgick i januari till 2,2 procent enligt SCB:s Konsumentprisindex. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan estimeras till 2,7 procent. 

– Inledningen av 2025 har kantats av fortsatt inflationsoro samt global osäkerhet. Hot om tullar och störningar i leveranskedjan riskerar att driva upp kostnaderna ytterligare, vilket sätter press på företag och redan utsatta hushåll. Trots detta ser vi en positiv volymtillväxt i dagligvaruhandeln i januari, vilket bekräftar trenden att hushållens köpkraft sakta stärks, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel. 

Försäljningsutvecklingen i butik uppgick i januari till 5,1 procent medan försäljningen i e-handeln minskade med 0,2 procent. Hemleverans minskade med 4,5 procent och upphämtning i butik ökade med 5,8 procent. E-handelns andel av dagligvaruförsäljningen uppgick till 4,7 procent.  

  • Under januari månad drevs tillväxten i dagligvaruhandeln helt av de fysiska butikerna, medan e-handeln förblev stabil, säger Karin Brynell.

Svensk Dagligvaruhandel publicerar idag också en ny rapport i serien Fakta om maten, som belyser livsmedelsbranschens betydelse för den svenska ekonomin. Cirka 130 000 företag i livsmedelskedjan omsätter idag cirka 1 163 miljarder kronor och har ett förädlingsvärde på 230 miljarder kronor, vilket motsvarar 4 procent av Sveriges BNP.