
Livsmedelsföretagen har fått kraftigt ökade kostnader för förpackningsavgifter till följd av förordningen om producentansvar som trädde i kraft vid årsskiftet.
2025 blir ett både dramatiskt och utmanande år för svenska livsmedelsproducenter, det tror Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.
Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för det fjärde kvartalet 2024 har just presenterats. Hela 2024 bjöd på två kvartal av tillväxt och två kvartal av stagnation eller negativ utveckling vad gäller hemmamarknaden.
– Ska jag sammanfatta 2024 så blir det ”halvljummet”. Men även det är en klar förbättring jämfört med iskylan som präglade 2022 och 2023. Det är en efterlängtad vändning, men behovet av kraftigt förbättrade marknadsförhållanden under 2025 är stort. Det räcker med en snabb titt på nyheterna för att förstå att den svenska livsmedelssektorn står inför enorma utmaningar, säger Carl Eckerdal.
Han menar att det i nuläget är svårt att bedöma om företagens ökade optimism är grundad i verkligheten eller mest ett önsketänkande.
– Det finns onekligen ljuspunkter i form av lägre inflation och sänkta räntor. Samtidigt ser vi hur lågkonjunkturen biter sig fast, arbetslösheten fortsätter öka, effekterna av klimatförändringarna blir mer påtagliga och den geopolitiska osäkerheten tilltar.
Kostnaderna för inköp av råvara och förpackningsmaterial fortsatte att öka i Q4 2024. Företagen har även fått kraftigt ökade förpackningsavgifter till följd av förordningen om producentansvar för förpackningar som trädde i kraft vid årsskiftet.
– Det finns i nuläget inget som talar för breda kostnadsminskningar för livsmedelsproducenterna och den som hoppas på sänkta livsmedelspriser kommer att bli besviken. Här har politiken en stor roll att spela när det gäller att förklara varför priserna ökar och varför Sverige behöver en lönsam, robust livsmedelsproduktion, säger Carl Eckerdal.
När det gäller trender så intar kedjornas EMV-alternativ förstaplatsen för tredje året i rad. Skillnaden i år är att ”lågprisprodukter” (utöver EMV) har fått maka på sig till förmån för det ”lokalproducerade” som den näst hetaste trenden. Lokalproducerat (läs: svenskt) växlar upp från en svarsandel på 13 procent 2023 till 29 procent 2024.
– Med kedjornas växande EMV-portföljer ökar också deras förhandlingsmakt. Konsumenterna är i de allra flesta fall helt omedvetna om vilka producenter som står bakom kedjornas EMV-produkter. Om en butikskedja hotar med att byta leverantör har EMV-producenten väldigt lite att sätta emot, säger Carl Eckerdal.