Ny statistik från Jordbruksverket visar att svenskarnas köttkonsumtion ökade med 2 procent under 2024, en trend Scan Sverige märker av genom en stigande efterfrågan.

Ökningen med över 2 procent är den största sedan 2013. Samtidigt minskar utbudet på svenskt kött, särskilt på lamm och nöt. För få djur har resulterat i lågt utbud, vilket riskerar att öka importberoendet ytterligare. Idag importeras 40 procent av nötköttet, 20 procent av grisköttet och över 70 procent av allt lammkött vi äter i Sverige. Det här är något Scan Sverige vill ändra på. För svenskt lantbruk, Sveriges livsmedelsberedskap, klimatet och djurvälfärden.
– Vi måste öka den svenska köttproduktionen och på så vis även minska vårt importberoende och fortsätta leverera bra kött från svenska bönder, säger Lars Appelqvist, vd på Scan Sverige.
Det minskade utbudet av svenskt nötkött är enligt Scan främst ett resultat av en längre tidslågkonjunktur och svåra förutsättningar för svenska bönder. Något som sammanfallit med svårhanterligt väder och stor osäkerhet inför framtiden. Det finns nu färre nötdjur i Sverige än på många år och de senaste månaderna har tillgången på svenskt nötkött i butik därför minskat kraftigt. Även på lammsidan är bristen stor, vilket riskerar att bli särskilt kännbart inför den stundande påsken.
Scan Sverige vill säkerställa en starkare svensk köttproduktion genom att bland annat erbjuda konkurrenskraftiga priser och möjliggöra för fler bönder att våga investera och utveckla sina gårdar. Investeringstakten har också ökat kraftigt på Scan Sveriges produktionsanläggningar, vilket inleddes 2024 och fortsätter 2025.
– Svenskt kött är en framtidsbransch och en viktig del av en stark inhemsk livsmedelsproduktion. Därför är vi stolta över våra satsningar och över att vi med Scan alltid levererar 100 procent svenskt kött från svenska gårdar, säger Lars Appelqvist.