Alltfler äter svenskt kött

Svenskarna äter kött och tycker att det är bra för hälsan, men de oroar sig för att det inte kommer att räcka. Det visar Svenskt Kötts senaste konsumentundersökning, genomförd av Novus. 

Svenskarna äter kött och tycker att det är bra för hälsan, men de oroar sig för att det inte kommer att räcka. Det visar Svenskt Kötts senaste konsumentundersökning, genomförd av Novus. 

Enligt undersökningen äter 94 procent av svenskarna kött medan 6 procent uppger att de inte gör det.

– Debatten om kött har länge varit polariserad, men nu ser vi något annat. Konsumenten har börjat se nyanserna, man vill göra medvetna val och för många är svenskt kött ett sådant val, säger Isabel Moretti, vd för Svenskt Kött. 

Siffror från Ungdomsbarometern visar att allt fler unga ser positivt på kött. För bara fyra år sedan tyckte åtta av tio tjejer att det vore bra om färre åt kött. Idag är den siffan sex av tio och andelen som helt tar avstånd från påståendet har ökat kraftigt.

–  Det är inte längre självklart att unga tar avstånd från kött. Tvärtom ser vi en ny generation som både ifrågasätter gamla sanningar och efterfrågar mat som är trygg, näringsrik och producerad i Sverige, säger Isabel Moretti. 

Trots prispress och hushållsekonomisk oro vill majoriteten fortfarande betala mer för svenskt kött. ”Svenskt ursprung” är det mervärde som flest är beredda att betala extra för. Även attityden till kött som ett hälsosamt livsmedel har stärkts. På ett år har andelen som tycker att kött påverkar hälsan positivt ökat från 29 till 37 procent medan 10 procent anser att kött är negativt för hälsan. Samtidigt anser 86 procent att svenskt kött är viktigt för Sveriges livsmedelsberedskap.

– När omvärlden skakar blir det svenska viktigare. Vi ser ett tydligt samband mellan oro i världen och viljan att säkra vår egen matförsörjning. Svenskt kött har en självklar roll i det, säger Isabel Moretti. 

En tredjedel av svenskarna uppger att de märkt av köttbrist i butik. Och budskapet till politikerna är tydligt: öka den svenska produktionen.

– Det är inte bara branschen som säger det längre. Nu är det konsumenten som höjer rösten: vi måste producera mer mat i Sverige – och vi måste göra det nu, säger Isabel Moretti.