Risk för bakterier i lammkött

Vi äter och producerar mer lammkött i Sverige nu än vi gjort tidigare. En ny undersökning visar att det kan finnas Stec-bakterier på kött både från Sverige och från andra länder.

Matförgiftningsbakterier kan finnas på kött av alla slag. Livsmedelsverket har analyserat drygt 300 prover av lammkött från Sverige och andra länder. Det är första gången man undersöker förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier i lammkött. Resultatet visar att det generellt är ovanligt med sjukdomsframkallande bakterier på lammkött med undantag för Stec som hittades i var tredje köttprov. I 35 procent av köttet hittades Stec-bakterier, men oftast inte av den typ som kan leda till de allvarligaste symtomen. 

Flest prov med Stec hittades i irländskt kött, 64 procent av de irländska proven innehöll Stec-bakterier. 43 procent av det svenska köttet innehöll Stec-bakterier. Lägst förekomst, 19 procent, var det i kött från Nya Zeeland.

– Det verkar vara liten risk att lammkött på den svenska marknaden ska sprida Stec-bakterier som kan orsaka allvarlig sjukdom. Däremot finns en risk att drabbas av symtom som magkramper och diarré om inte köttet hanteras hygieniskt i köket, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.