Bästa kött- och charkavdelningen finns i Borås

Caroline Larsson är ansvarig för kött och charkavdelningen vid ICA City Knalleland i Borås.

Den tionde upplagan av Dagligvarugalan ägde rum igår torsdag, 20 vinnare i olika kategorier inom dagligvaruhandeln korades i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Priset till Årets kött- och charkavdelning gick till butiken City Knalleland i Borås. Sveriges bästa butik alla kategorier 2018 är Ica Maxi Nacka och Årets Ekobutik vanns av Paradiset, Södermalm i Stockholm. Fortsätt läsa ”Bästa kött- och charkavdelningen finns i Borås”

Annons: Industrial Auctions

Auktioner online i Landskrona, Ystad och Karlstad av maskiner för förädlingsindustrin

Industrial Auctions, ett företag för auktioner online, specialiserat på livsmedels- och dryckesindustrin, genomför tre auktioner i Sverige under kommande veckor. Redan nu går det att lägga bud på över 300 maskiner som står uppställda i Landskrona. Information om alla maskiner (för kött, chark, fisk och vegetabilier) finns på www.Industrial-Auctions.com. Där finns även tekniska beskrivningar på över alla maskiner och över 2 500 bilder så att intresserade ska få så goda kunskaper om objekten som möjligt. Industrial Auctions kommer också att arrangera en besöksdag för att titta på maskinerna, meddela oss vid intresse. I oktober/november kommer två auktioner till att hållas i Ystad och Karlstad. Industrial Auctions kan också vid behov, mot en kostnad, ordna transporter av maskinerna till platser över hela världen.

Länk till auktionen:

Livsmedelspris för hållbarhetsarbete

Anna Richert, WWF, Agneta Påander, Orkla Foods, Åsa Domeij, Axfood och Margareta Renström, WWF

Hållbar Livsmedelskedja har tilldelats Livsmedelspriset 2018 – LivsmedelsFöreningens pris för inspirerande initiativ för att öka livsmedelsnäringens utveckling. I motiveringen står bland annat att ”Hållbar Livsmedelskedja får priset för att man på ett kraftfullt sätt samlar industrin, dagligvaruhandeln och WWF i ett exemplariskt samarbete för att skapa definitioner och målsättningar, utveckla konkreta verktyg och sätta en gemensam färdplan för en mer hållbar livsmedelskedja mot 2030.” Fortsätt läsa ”Livsmedelspris för hållbarhetsarbete”

Hon blev Årets Ekokock

Hanna Lukowiesky

Hanna Lukowiesky, restaurang Lilla Bjers på Gotland vann titeln Årets Ekokock i Växjö. Huvudtemat i år var hållbarhet.

Sex finalister gjorde upp om titeln Årets Ekokock 2018 i Växjö Konserthus på fredagen. Tävlingen riktar sig till högt gastronomiskt presterande kockar som arbetar med sin matlagning för en bättre värld. Årets Ekokock genomförs av Föreningen Ekokockar i samarbete med KRAV, som också sitter med i juryn.  Fortsätt läsa ”Hon blev Årets Ekokock”

Nya regler för primär ingrediens i livsmedel

EU-kommissionen är färdiga med tillämpningsregler om när och hur ursprunget för den primära ingrediensen i ett livsmedel ska anges. Det handlar om livsmedel som är ursprungsmärkta, men där den primära ingrediensen har annat ursprung en livsmedlet som helhet. Definitionen för primär ingrediens är enligt EU-kommissionen när en eller flera ingredienser i ett livsmedel utgör mer än 50 procent av livsmedlet eller som konsumenten vanligtvis förknippar med livsmedlets beteckning och för vilken eller vilka det i de flesta fall krävs en mängdangivelse.” 

De nya reglerna ska börja tillämpas från och med den 1 april 2020. EU-kommissionen kommer att komplettera befintliga frågor och svar om informationsförordningen med nya frågor och svar för att vägleda kring de nya reglerna. Ett dokument med frågor och svar ska vara uppdaterat senast sex månader innan de nya reglerna ska börja tillämpas.

Olika motiv bakom minskad köttkonsumtion

Torkan under sommaren 2018 har påverkat det svenska lantbruket negativt på många sätt och har även tvingat konsumenter på många håll i landet att låta grillen vila. Det har i sin tur gjort att försäljningen av kött minskat. Men då effekterna av torkan snarare blev påtagliga under juli och augusti än i juni, så tror Jordbruksverket att det är andra faktorer än vädret som i första hand påverkat utvecklingen till och med juni. Den svenska marknadsutvecklingen första halvåret 2018 kan summeras i fyra huvudpunkter, som mer eller mindre är en repetition från 2017. Fortsätt läsa ”Olika motiv bakom minskad köttkonsumtion”