Småland fick sin egen korvfestival

Ulrica Björnhag, Hagshultskossorna

Nyligen genomfördes Smålands första Korvfestival, arrangerade gjorde Hagshultskossorna som driver Sveriges enda kopensionat cirka sex mil söder om Jönköping. Ulrica Björnhag, hur blev festivalen?

– Det var fantastiskt lyckat och gick långt över all förväntan. Vi genomförde hela dagen på vår egen gård, totalt hade vi cirka 600 besökare och det såldes omkring 1 ton korv, både av våra egna korvar och från de företag som ställde ut. Lite extra kul var också att Smålands f.d. landshövding i Jönköpings län, Helena Jonsson, kom hit och invigde genom att klippa ett band av prinskorvar.    

Hur kom det sig att ni startade festivalen?

– Vi åkte på en studieresa i januari förra året och då började vi fundera på om det inte vore dags att göra något för att lyfta Småland som ett matlandskap och skapa en ny plats härnere för alla som gillar korv. 12 mars firas även Korvens Dag så vi ville lägga vår festival så nära den dagen som möjligt. Årets första kvartal är ju också en period när det inte händer så mycket annat som kan konkurrera. 

Blir det någon fortsättning?

– Ja, detta gav verkligen mersmak och vi hoppas kunna göra festivalen till en tradition framöver. Det var härligt att se så många glada människor samlas kring korven, det både åts mycket och togs med hem i kassar.