Mälarchark och Wadstens får ny ägare

Per Lindqvist, vd för Livsmedelstillverkarna Öst AB

Livsmedelstillverkarna Öst har på kort tid förvärvat både Wadstens Chark i Loftahammar och Mälarchark i Eskilstuna. 

Livsmedelstillverkarna Öst har funnits sedan 2014 och startade då sin verksamhet genom att förvärva företaget Korvgubbens Senap i Norsholm, 2021 tog man också över Mantorpskökets Delikatesser som tillverkar potatissallader och räksallader. Och bara de senaste månaderna har Livsmedelstillverkarna ökat takten och även tagit över Wadstens Chark i Loftahammar, Kinda Gurka i Linköping och Mälarchark i Eskilstuna. Per Lindqvist, vd för Livsmedelstillverkarna Öst, berättar att han länge jobbat med att köpa och sälja och sedan utveckla och förädla företag inom främst miljöteknik, men att fokus nu håller på att skifta över mot livsmedel. Övertagandet av Mälarchark blev klart så sent som i juli. 

– Vi gjorde ett besök där i juni och på vägen hem så bestämde vi oss direkt för att göra slag i saken. Mälarchark är ett fint företag med en mycket bra anläggning och det passar även väl ihop med våra andra företag inom Livsmedelstillverkarna Öst. Tanken när det gäller korvproduktionen är att Mälarchark ska stå för ett bredare sortiment medan Wadstens ska göra mera premium- och delikatesskorvar, säger Per Lindqvist. 

Linnea Lundqvist på Wadstens Chark menar att det kommit in en helt annan framtidstro i företaget de månader som gått sedan Livsmedelstillverkarna Öst tog över Wadstens. 

– Först och främst så känns det roligt att fabriken nu får vara kvar här i Loftahammar. Sedan får vi också en ägare i ryggen som kan stötta upp ekonomiskt på ett helt annat sätt än tidigare.  

Per Lindqvist tycker det ska bli intressant och spännande att framöver få engagera sig ännu mer i livsmedelsbranschen. 

– Det är en rolig resa vi påbörjat och vart det tar vägen får vi väl se. Jag vet att livsmedelsbranchen är ganska tuff, men jag föredrar att hellre se möjligheterna än hindren. Och mat är ju något som vi människor alltid måste ha, det går aldrig att ersätta med AI eller något annat.

Läs hela reportaget om Livsmedelstillverkarna i Östs förvärv i nästa nummer av Kött & Chark – utkommer 4 september,