Startfältet klart inför årets Styckar-SM


Majsan Pense, Coop och Lennart Edman, yrkeslärare, är även i år de två domare som ska avgöra årets Styckar-SM

Startfältet inför Styckar-SM som avgärs 17 oktober är nu spikat. Styckare från fyra av landets slakteriföretag vässar nu knivarna för att ta hem titeln Sveriges bästa styckare. 

Den 17 oktober samlas fyra av Sveriges skickligaste styckare på Slagthuset i Malmö för att tävla om titeln som Sveriges bästa styckare.

– Det råder stor brist på styckare i Sverige och förhoppningen är att fler ska söka sig till yrket när de ser vilket fantastiskt hantverk som våra styckare besitter. Branschen arbetar just nu intensivt med ett utbildnings- och rekryteringsinitiativ och ser stora möjligheter att skapa fler jobb och väcka intresse för branschen, säger Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen.

De tävlande i Styckar-SM 2024 är:

  • Amir Alic – KLS
  • Mikael Pedersen – Scan Sverige AB
  • Måns Johansson – Michael Oldin AB (MOAB)
  • Per Jansson – A.J. Dahlbergs Slakteri AB

Så går tävlingen till:

Varje styckare får under tävlingen 30 minuter på sig att stycka en halv gris till pannfärdiga produkter och efter vägning av detaljer och sorteringar lägger styckarna in vikterna i ett excelark som räknar fram utbytet av styckning. Styckarna räknar alltså inte själva. De tävlande bedöms av då både huvuddomarna Majsan Pense och Lennart Edman utifrån estetik, handlag, arbetsorganisation, hygien, ordning och reda samt utbyte.

Landsbygdsminister Peter Kullgren kommer att inviga Styckar-SM och även överräcka priset till vinnaren under kvällens bankett.