Ursprung på kött införs på restauranger

Från den 1 mars nästa år ska det bli obligatoriskt för restauranger att informera om ursprunget på det kött de serverar.

Gäster på restauranger och i annan storhushållsverksamhet ska på begäran kunna få information om ursprungslandet för allt kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som en ingrediens i den mat som lagas på restaurangen.

Samtidigt är tanken att det också ska vara enkelt för gästen att få informationen och den behöver bara lämnas inne på restaurangen och inte på exempelvis beställningsappar eller restaurangens webbplatser. 

 – Informationen kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras kommer ifrån, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist.

– Det ska vara lätt att veta vart köttbiten på tallriken kommer ifrån, många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Nu kommer alla som vill att få veta var köttet på restaurangerna kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Informationen till gästerna ska baseras på samma uppgifter som företagare redan idag får från sina leverantörer, enligt krav från EU. Det innebär att ursprungsland inte behöver lämnas när restauranger använt sig av korvar eller andra sammansatta ingredienser eller kött som redan värmebehandlats, till exempel färdigstekta hamburgare, som köpts in från leverantörer.