Regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren i spetsen gav strax före jul Livsmedelsverket i uppdrag att se över uppdateringen av de svenska kostråden.
Uppdraget innebär att Livsmedelsverket ska genomföra en fördjupad konsekvensanalys av hur de kostråd om rött kött och charkprodukter som myndigheten föreslog i höstas kan antas påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.
– Kostråden är mycket viktiga ur flera olika perspektiv, inte minst när det gäller den långsiktiga livsmedelsförsörjningen och tillgången till näringsrik mat. När det gäller rött kött så råder det fortfarande oklarheteter kring framför allt effekterna på svensk livsmedelsproduktion så därför får Livsmedelsverket i uppdrag att göra en fördjupad analys kring dem, säger Peter Kullgren.
Livsmedelsverket föreslår bland annat att mängdrekommendationen av rött kött och chark bör sänkas från nuvarande nivå på max 500 gram i veckan till 350 gram i veckan, varav charkprodukter bör utgöra endast en liten andel. Livsmedelsverket ska i sin konsekvensanalys utgå från antagandet att fem procent respektive 30 procent av befolkningen följer dessa nivåer, samt scenariot att andelen svenska produkter inte förändras och scenariot att fler väljer svenska produkter. Analysen ska särskilt fokusera på effekterna i primärproduktionen och där ska även skillnader i klimatpåverkan mellan nationellt och importerat kött synliggöras. Hälsoeffekterna ska också bedömas vid en konsumtion motsvarande dagens kostråd på 500 gram, respektive 350 gram i veckan.
Livsmedelsverket ska avvakta med att uppdatera de svenska kostråden till dess att det nya uppdraget redovisats vilket ska ske senast den 30 april.