Scan vill skapa världens bästa får

Scan har startat ett nytt avelsprojekt med målet att få fram en helt ny ras inom lammnäringen. 

Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande för Sveriges Fåravelsförbund. Foto: Åke Karlsson, Lantbruksbild.

 

Scan vill med projektet SheepX skapa den nya fårrasen med hjälp av modern avel. Visionen är ett korsningsfår som kan betäckas under digivningen, lamma var sjätte månad och ge jämna slaktkroppar för att ta upp ”kampen” med importen. Självförsörjningsgraden av lamm i Sverige är 30 procent i dagsläget.

– Det är kul att man pratar får och lamm igen. Det är i princip inga problem att fördubbla produktionen och efterfrågan på köttet finns. Nu är det också trendigt med ull och industrin letar efter råvara. Detta sammantaget ger unga en möjlighet att starta upp verksamheter som de kan leva på, säger Gudrun Haglund Eriksson som är ordförande i Sveriges Fåravelsförbund.

– Ska svensk lammnäring utvecklas måste vi ta tag i frågan för att få in det material vi vill ha, säger Robert Nilsson projektledare och inköpschef för lamm på Scan Sverige.

Lammproduktionen är spretig, småskalig och säsongsbunden. Det ger ojämn kvalitet på djuren och svårigheter för slakterierna att leverera regelbundna och förutsägbara leveranser, menar man från Scans sida. Med projektet SheepX vill de korsa fram ett nytt svenskt får.

– Vi kommer att avla efter egenskaper och inte ras. Målet är att lammnäringen ska bli lika respekterad som nöt, gris och kyckling, men då krävs ett genetiskt material som ger bonden en given avkastning och inkomst vid rätt förutsättningar, menar Robert Nilsson.

I ett första steg ska 5 000 tackor DNA-testas och få sina ”genom” kartlagda. Dessa djur är identifierade och finns i besättningar från Östersund i norr till Skanör i söder. Alla raser har något att tillföra så i stort sett alla befintliga fårraser i Sverige är representerade i det femåriga projektet.

När kartläggningen av tackorna är klar kommer det att letas gränslöst efter matchande baggar. Projektet tar hjälp från avelsföretag verksamma i Australien och Nya Zeeland som har lång erfarenhet av modern fåravel.

Läs mer om läget för lammnäringen i Sverige i det senaste numret av Kött & Chark – ute nu.