Sverige i jumboklassen

Livsmedelsföretagen presenterar idag unik statistik som visar att Sveriges livsmedelsindustri och dagligvaruhandel har den femte lägsta lönsamheten i hela EU.

Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal har tagit fram statistik över lönsamheten (EBITDA) inom livsmedelsindustrin i samtliga EU-länder, baserat på data från Eurostat. För svensk del är det dyster läsning. Av samtliga EU-länder var det 2021 bara livsmedelsindustrierna i Danmark och Rumänien som hade en lägre lönsamhet än den svenska. 2022 lyckades Sverige passera Estland och Finland och blev då EU:s femte minst lönsamma livsmedelsindustri. För EU27 var lönsamheten inom livsmedelsindustrin 50 procent högre än i Sverige 2021 och 42 procent högre 2022.

– Stora delar av debatten om matprisinflationen är tidvis frikopplad från verkligheten. De senaste årens stora prisökningar beror på omvärldsförhållanden som aktörerna i livsmedelsbranschen inte råder över. Samtidigt som matpriserna har ökat har lönsamheten i branschen minskat. Trots detta fortsätter vissa politiker och opinionsbildare påstå att branschen både orsakar prisökningarna och tjänar stora pengar på dem. Jakten på klick och opinionspoäng har hitintills trumfat fakta och statistik, säger Carl Eckerdal.

Tvärtom visar den på det paradoxala i att en hög marknadskoncentration i det svenska dagligvaruledet åtföljs av en i EU-sammanhang mycket låg lönsamhet. – Utifrån den här statistiken är det fel att hävda att svenska ”matjättar”, alltså handeln, skor sig på konsumenternas bekostnad. I EU-sammanhang ligger den svenska livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns lönsamhet i jumboklass.