Nya rön dämpar oro för cancer från rött kött

Nya rön presenterades i veckan i den medicinska tidskriften Annals of Internal Medicine, där rådet är att vi kan fortsätta att äta rött kött och charkuterier utan att vara oroliga för att få cancer. 

De nya rönen bygger på en genomgång av tidigare studier från internationella forskare och enligt professor Bradley Johnston vid Dalhousie University, som lett studiegenomgången, är bevisen för en ökad risk för cancer osäkra. Enligt de nya rönen ger en lägre köttkonsumtion endast små minskningar av risken för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes. En minskning med tre portioner rött kött i veckan kan minska cancerdödligheten med sju fall per tusen personer.

– Det är beklagligt att vi under så många år haft en felaktig bild av köttets hälsoeffekter och i princip utmålat köttet som egentligen är ett näringsrikt livsmedel som lika cancerframkallande som rökning, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött. 

– Kött innehåller många av de näringsämnen som kroppen behöver som proteiner, vitaminer och viktiga mineraler, exempelvis järn och zink. Det viktiga är att äta en varierad kost, där köttet samsas på tallriken tillsammans med mycket grönsaker. Att välja schysst producerad mat, som kött från Sverige och grönsaker efter säsong är bra både för oss själva och miljön, säger Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött. 

De nya rönen har dock redan mötts av stark kritik i USA från bland annat hjärtorganisationen The American Heart Association och The American Cancer Society. Och forskare vid Harvard anser att rönen kan skada trovärdigheten för näringsvetenskap och urholka allmänhetens förtroende för forskning i stort.