Kött och chark dominerar julbordet

Höjda räntor, stigande matpriser och kostnadsinflation sätter djupa spår i svenskarnas julfirande. Julskinkan är dock fortfarande överlägsen favorit på julbordet, det visar Livsmedelsföretagens årliga julundersökning.

För första gången i julundersökningens tioåriga historia anger svenskarna att det viktigaste när de planerar julbordet är att maten inte är för dyr. Förstaplatsen delas med svarsalternativet ”att maten är svenskproducerad” som har legat ohotad i topp de senaste fem åren men nu tappar rejält. Även alternativet ”att maten håller extra hög kvalitet” tappar stort jämfört med 2021.

– Kostnaderna för att producera livsmedel har ökat extremt mycket sedan våren 2021. Julen är oerhört viktig för producenterna och att många konsumenter nu ser sig tvingade att spara in på julbordet är ett hårt slag för alla svenska livsmedelsföretag som kämpar för att hålla näsan ovanför ytan. Svensk mat och dryck håller väldigt hög kvalitet och kostar därefter, och tyvärr är det just pris och kvalitet som ser ut att få stryka på foten i jul, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen. 

För tionde året i rad är julskinkan svenskarnas absoluta favorit på julbordet, enligt Livsmedelsföretagens julundersökning. Den älskade skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2021, men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På delad tredje plats återfinns lax, sill och köttbullar.

– Det är uppenbart att svenskarna vill att julbordet ska domineras av kött och chark i en eller annan form. Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå är villiga att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, säger Björn Hellman.