Gotland ska bli mer hållbart

Livsmedelsföretaget Protos har tagit fram en ny hållbarhetsrapport som ska visa vägen framåt för Gotlands bönder, bland annat har företaget startat en ny produktionslinje för växtfärs.

I hållbarhetsrapporten har Protos identifierat olika utmaningar som Gotlands bönder står inför. Genom att samarbeta med experter inom jordbruk, miljövetenskap och teknik har företaget utvecklat innovativa lösningar och verktyg skräddarsydda för öns specifika behov. Bland annat har man startat en helt ny produktionslinje för växtfärs och erbjuder samtidigt sina 400 bönder att komplettera med odling av baljväxter. Därtill driver man på för att utöka självförsörjningen på Gotland och stärka Sveriges beredskap. Centralt i Protos strategi är också att främja hållbar markanvändning och bevara Gotlands unika ekosystem.

– En miljö med större biologisk mångfald har större möjlighet att klara framtida extremväder. Samtidigt behövs åtgärder för att minska utsläppen från nötkreatur, säger Thomas östlund, vd på Protos.

Protos blev tidigare i år tillsammans med Volta Greentech först i världen med att lansera metanreducerat kött till konsument, ett projekt på Eimunds gård på Gotland och som nu skalats upp i samarbete med fler gotländska lantbrukare. Dessutom deltar man i projekt med virtuella stängsel, en teknik där betesdjuren hägnas in digitalt med hjälp av GPS-halsband och som pågår på Karin och Markus Westbergs gård.
– Målet med virtuella stängsel är att få möjligheten att låta djuren beta på mark med stor biologisk mångfaldspotential, men som är svår att stängsla in. Möjliggörs det så kan vi sannolikt även få fler betande djur vilket gör landskapet rikt på värdefulla växter, insekter och fåglar. Det är också en sorts beredskap i ett föränderligt klimat, säger Ola Thomsson, inköpschef på Protos.