Tre miljoner ska stärka branschen 

15 olika projekt får dela på tre miljoner kronor för att öka konsumtionen och lönsamheten för svensk gris-, nöt- och lammproduktion.

De tre miljonerna kommer från den årliga s.k. Branschutvecklingspengen som syftar till att utveckla djuromsorg och förbättra produktion och lönsamhet genom hela värdekedjan.
Ansökningarna har behandlats av tre olika beslutsgrupper för gris, nöt och lamm, där representanter för djurslagsföreningarna, LRF, Svenska Köttföretagen, foderindustri, rådgivning och handel ingår. Det handlar om 15 olika projekt som beviljats pengar. 

– Vi har fått in väldigt många bra ansökningar och beslutsgrupperna har verkligen haft ett tufft jobb, säger Theres Strand som ansvarar för utlysningen av Branschutvecklingspengen. 

Bland de projekt som beviljats medel finns Sveriges Grisföretagare som ska utveckla kommunikation och marknadsföring för konsumtionen av svensk griskött, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har fått medel för att undersöka om intensiv mjölkrasstut kan vara ett alternativ till ungtjur och Svensk Kött för att bedriva opinionsbildning kring de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR).

Branschutvecklingspengen finansieras genom Sveriges köttbönder som årligen sätter av tre miljoner kronor i syfte att utveckla svensk gris-, nöt-, och lammköttsproduktion.