Alla tamgrisar runt Fagersta avlivade

Efter larmet om den afrikanska svinpesten har flera länder stoppat griskött från Sverige. Alla tamgrisar inom den smittade zonen har nu också avlivats. 

Det handlar om ett 50-tal grisar fördelade på fem gårdar som avlivats, till största delen handlar det om slaktgrisar. Avlivning har enligt Jordbruksverket varit framgångsrik i andra länder som lyckats stoppa smittan. Djurägarna kommer att kompenseras ekonomiskt och erbjuds även stöttning på andra sätt. När det gäller exporten så är det främst länder i Sydostasien som stoppat det svenska grisköttet, till exempel Sydkorea, Japan och Filippinerna, men även andra länder som Australien och Ukraina. Preliminära beräkningar visar att de svenska företag som exporterar griskött kan förlora cirka 50 miljoner kronor per år. Mer än 50 procent av exporten beräknas påverkas direkt av de länder som har infört importförbud.

– Detta är mycket allvarligt, men ingenting som avgör branschens framtid, säger ordförande för organisationen Sveriges Grisföretagare.

Varje år produceras 254 000 ton griskött i Sverige. Av detta exporteras runt 30 000 ton griskött utomlands, framför allt benprodukter och fetter som är mer svårsålda på den svenska marknaden.

– Det är viktigt att alla tänker igenom vad man kan göra på sina gårdar vad gäller att stärka upp smittskyddet. Och även att resten av samhället gör det, till exempel att kommunernas mat- och avfallshantering sköts på ett sätt som är hållbart ur en smittskyddssynpunkt. Det här innebär en jättestor påverkan på hela samhället, säger Johan Eriksson. 

Området som söks av efter döda vildsvin inom restriktionszonen utökas successivt för varje dag. Under tisdagen hade det varit 42 jägare ute i fält invid Fagersta, de hittade ytterligare två kadaver. Finansminister Elisabeth Svantesson utesluter inte stödpengar till de utsatta branscher som påverkas av utbrottet av den afrikanska svinpesten.