Regleringar bakom höjningar på maten

Det är regleringar och olika avgifter som ligger bakom en stor del av prisökningarna inom dagligvaruhandeln, det visar en ny rapport av nationalekonomen Stefan Fölster som presenterades idag. 

Enliggt Fölsters rapport har svenska livsmedelspriser i butik inte ökat snabbare än EU-snittet, trots kronförsvagningen och att producentpriser för svenska livsmedel ökat snabbt. Han konstaterar också att statens intäktsökning till följd av moms på högre livsmedelspriser har ökat och att en uppluckring av det kommunala planmonopolet skulle kunna sänka matpriserna. I rapporten analyserar Fölster prisökningar på livsmedel och dess orsaker både på kort och lång sikt. Omvärldsfaktorer som kriget i Ukraina, ökade energipriser, kronförsvagning och en expansiv makroekonomisk politik i många länder efter pandemin har spelat en roll. Men många långsiktiga faktorer som ökad miljöhänsyn, regleringar och skatter påverkar även livsmedelspriset i butik. 

Fölster menar också att det finns flera regleringar och avgifter som är onödiga eller kontraproduktiva och som smög sig på under de goda konjunkturåren. 

– Det har höjt livsmedelspriser väsentligt. Men regering och riksdag kan skruva tillbaka dessa för att motverka inflationen, det är där bollen ligger, säger Stefan Fölster. 

Antalet regleringar, avgifter, tillstånd och tillsyn en livsmedelsbutik måste hantera ökar för varje år som går. Det driver administration, mantimmar och kostnader. Vi vet att regeringen är på gång att tillsätta ett regelförenklingsråd som ska arbeta för att minska regelkrånglet, i denna rapport ser vi tydligt hur stort det behovet är, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.