David Lundqvist segrare i Årets Kock

Vid prisceremonin i Kungl. Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor.
Foto: Gustaf Månsson

David Lundqvist tog i lördags hem titeln Årets Kock 2018 och är därmed ny svensk mästare i professionell matlagning. 

Finalen pågick i två dagar Kungliga Tennishallen och finalisterna tävlade i tio delmoment. Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna tio pilgrimsmusslor och slå en majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja. Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen.

– Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen.

Ändå tyckte jag det gick lite knackigt, jag pushade på lite för hårt och fick inte rätta känsla, sade segraren David Lundqvist, som kommer från Orust och är verksam på Grand Hotel i Saltsjöbaden.