Svårare svanskupera grisar i Danmark

I Danmark tänker man under 2019 försvåra möjligheterna för danska grisuppfödare att svanskupera.

I dagsläget svanskuperas 98,5 procent av de grisar som föds upp i Danmark, men nu har den regeringen där bestämt att med hjälp av lagstiftning minska den andelen.

– Det är helt avgörande att vi får alla lantbrukare att analysera utmaningarna och skriftligt dokumentera hur de ska ta hand om problemen om vi ska lyckas att få fler grisar med hela svansar, säger miljö- och livsmedelsministern Jakob Ellemann-Jensen, Venstre.

Arbetet med att minska andelen svanskuperade grisar utgår från EU-kommissionens krav på ökad djurvälfärd i de europeiska grisstallen. Åtstramningarna i Danmark ska genomföras gradvis under nästa år. Från årsskiftet ska grisproducenten skriftligt dokumentera om det förekommer svansbitning i besättningen.

Från och med den 1 april ska det finnas en riskutvärdering med tillhörande handlingsplan och från och med den 1 juli ska smågrisproducenter kunna visa upp skriftlig dokumentation från köparen eller från förmedlaren varför köparen har ett behov av svanskuperade grisar.

– Grisar ska inte utsättas för onödigt lidande om lantbrukaren kan undvika det. Vi ska se till att dansk djurvälfärd är i topp och därför ska det finnas skriftlig dokumentation om lantbrukarna vill svanskupera i framtiden, säger Karina Due, talesperson i djurvälfärdsfrågor för Dansk folkeparti.

Källa: Lantbruk & Skogsland