Minskning av saltet får egen vecka

Idag inleds den internationella veckan Salt Awareness Week för att uppmärksamma riskerna med att äta för mycket salt. Svenskar äter i snitt dubbelt så mycket salt som rekommenderat. Livsmedelsverket har tillsammans med myndigheterna i Norge, Danmark och Island tagit fram en kort film om salt

– Det här är en viktig fråga i alla nordiska länder. Vi vill få upp konsumenternas ögon för det dolda saltet och ge enkla tips på hur man kan minska på saltet, säger Veronica Öhrvik, nutritionist på Livsmedelsverket.

Det mesta av allt salt vi får i oss är dolt i maten vi bär hem från affären varje dag. I ”färdiga” livsmedel som ost, bröd, kött- och charkprodukter. I hel- och halvfabrikat som soppor, såser, hamburgare, pizza och pajer och i mat på restaurang.

– Vi uppmanar konsumenterna att vända på förpackningen, syna saltet i näringsdeklarationen och jämföra. Och att sedan välja en vara med mindre salt. Eller titta efter Nyckelhålssymbolen som sitter på mat med mindre salt, säger Veronica Öhrvik.

För mycket salt kan höja blodtrycket. Högt blodtryck är en av de ledande riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom. I Sverige har en fjärdedel av den vuxna befolkningen högt blodtryck och över hälften av personerna över 65 år.

Enligt Livsmedeslverket tar det ungefär fyra veckor att vänja sig vid mindre salt. Det går lättare om man sänker saltnivån i maten gradvis. När man har vant sig kommer mat med mindre salt att smaka lika salt som vanligt.