Ikea satsar på köttfri köttbulle

Ikeas köttfria köttbulle ska börja serveras i varuhusen under 2020

Ikea har börjat arbeta på att ta fram en ny, mer hållbar köttbulle som ser ut och smakar som kött, men är gjord på växtbaserat protein.

– Som en av världens största restaurangkedjor har Ikea ett stort ansvar att servera rätter med mindre klimatpåverkan. Vi säljer väldigt många köttbullar per år och därför är det glädjande att snart kunna erbjuda en mer hållbar variant av växtbaserat protein. En köttfribulle helt enkelt, säger Ann Holster, ansvarig för ansvarig för IKEA Sveriges restaurangverksamhet. 

IKEA har som mål att minst en femtedel av försäljningen ska komma från enbart växtbaserade rätter senast 2022. Redan idag har Ikea Sverige utvecklat flera rätter med växtbaserat protein som schnitzel, lasagne och pasta bolognese. Som ett led i att få fler människor att välja vegetariska rätter har Ikea Sverige strategiskt arbetat med att alltid ha ett lågt pris på rätterna med växtbaserat protein.

– I framtiden måste vi äta mer vegetarisk mat, något annat är inte hållbart. Vi vill göra hållbar och nyttig mat enkelt, prisvärt och attraktivt utan att kompromissa med varken smak eller konsistens, säger Michael La Cour, chef för Ikea Food Services AB, som tar fram Ikeas globala mat- och livsmedelssortiment.

IKEAs har haft den klassiska köttbullen med kött på sina restauranger i 35 år. De första testen av den köttfriabullen för kunder planeras tidigt 2020 och förhoppningen är att den ska börja serveras i Ikea-varuhusen efter sommaren 2020.