De blev svenska mästare i grillning

Stefan Aronsson, svensk mästare i grillning 2019

Lowlands BBQ heter laget som i blev svenska mästare vid Grill & BBQ-SM 2019 i Alingsås i juni. Stefan Aronsson, lagledare, hur var finalen?

– Detta var tredje gången vi deltog i SM och det var extra stressigt i år eftersom tävlingen genomfördes under bara en dag istället för två som tidigare. Alla lag fick lämna in produkter i sex klasser: vegetariskt, karré, kyckling, revben, brisket och dessert. Det svåraste under tävlingen var timingen och att få till alla rätter i tid till inlämningarna som skedde varje timme.

Vad var det som gjorde att ni vann till slut?

– Det var nog att vi visade jämna resultat i alla klasser och inte hade några riktiga dalar. Vi tog guld i kycklingklassen och silver i vegetariskt och karré.

Hur ser laget ut?

– Vi är fyra grillentusiaster från Västergötland som kört ihop och tävlat sedan 2017. Jag själv och en av de andra kommer från Vinninge som ligger mellan Lidköping och Skara, de andra två bor utanför Uddevalla och i Göteborg. Själv jobbar jag som arbetsledare inom Lidköpings kommun, en kille är svetsare, en jobbar på jordbrukssidan med att sälja djurhallar och den fjärde är kock. 

Hur mycket tränar ni inför ett SM?

– Vi brukar träffas tre – fyra gånger, då grillar vi ihop och går igenom allt som behövs inför tävlingen. Sedan har vi mycket kontakt via nätet regelbundet också.

Vilket är ditt förhållande till grillning?

– Jag är från början en hobbygrillare, men som mer och mer övergått till att vara en nörd. Numera grillar jag tre – fyra gånger i veckan året runt och är ganska såld på hela grejen. 

Vad betyder SM-titeln för er framöver?

–  Vi är ju det officiella landslaget nu och det lag som vinner SM brukar alltid få delta i något internationellt mästerskap. I höst går VM i Polen och där kommer vi nog att vara med.