Korv första uppgiften i Årets Kock-finalen

Årets finalister i finalen av Årets Kock 2019. Foto: Samuel Unéus

Idag 12 september går startskottet för finalen i Årets Kock 2019, den första uppgiften är att stoppa korv. 

Under finalen ska de tävlande leverera 30 olika korvar varav sex ska serveras hela till jury med valfria tillbehör. Vilka råvaror som används och korvens vikt är valfritt, men samtliga 30 korvar skall ha liknande storlek och form. Finalisterna väljer fritt vilken tallrik de serverar sin korv på.  

– Att göra korv är ett riktigt klassiskt hantverk som vi tycker att en vinnare av Årets Kock ska behärska. Uppgiften är ganska fri och det ska bli otroligt spännande att se vad finalisterna väljer för innehåll, form, storlek och smaksättning på sin korv. Samt såklart hur korven harmoniserar med övriga råvaror i rätten, som även de är valfria för de tävlande, säger Tom Sjöstedt, tävlingsledare Årets Kock 2019 och Lilla Ego.

De korvar som inte går till juryn kommer att tillagas av andra kockar, utom tävlan, och ett antal lyckliga besökare kommer att få chans att prova dem.

Redan efter första dagen får fyra finalister lämna tävlingen och vinnaren koras under eftermiddagen fredag den 13 september. Regerande mästare är David Lundqvist och bland tidigare vinnare finns Gert Klötzke, Tommy Myllymäki, Fredrik Eriksson och Jimmi Eriksson.