Regionala skillnader på julbordet

Julostkaka, brunkål och sylta är tydliga regionala favoriter på julbordet, men sill, köttbullar, prinskorv och skinka finns fortfarande hos de flesta till jul.

Det är dagligvarukedjan Hemköp som tagit fram försäljningsstatistik över vad som hamnar på svenskarnas julbord. De regionala skillnaderna är stora när det gäller vissa produkter. I norra Sverige serveras till exempel ofta sylta på julbordet, andra favoriter är leverpastej, julkorv och julmust. Grönkål, brunkål och rödkål köps mer sällan i norr. I Dalarna och Värmland står vörtbröd och grönkål på bordet, däremot syns sylta alltmer sällan. I Stockholm har intresset för leverpastej dalat medan julknäcke och julöl är favoriter där. I Skåne och Blekinge står ofta brunkål, leverpastej, rödkål och grönkål på borden medan julknäcke, sylta och julkorv serveras sällan. I Östergötland och Småland sticker julostkakan ut som en speciell favorit. Lutfisken ökar i försäljning i Hemköps butiker i hela landet efter några år i dvala och alternativen kyckling- och kalkonjulskinka blir allt populärare. 

En annan slutsats som kan dras av statistiken är att ursprung blir allt viktigare för konsumenterna och under julen väljer många svenska råvaror. All julskinka i Hemköps sortiment är svensk och för mer långtgående krav på bland annat djurvälfärd finns svensk ekologisk julskinka.

– Färdigskivad julskinka ökar starkt och för dem som så önskar lanserar vi i år även kycklingjulskinka och kalkonjulskinka av svensk råvara, säger Sven Skarlöv försäljningschef på Hemköp.