De gör upp om titeln Årets Viltkock

Gert Klötzke, juryns ordförande och förra årets viltkock Emil Lindfors, Skellefteå

Gammelgården i Sälen, Jord i Linköping samt Stadshuskällaren i Stockholm, där har ni de tre restauranger vars kockar tävlar om att utses till Årets Viltkock.

De tre finalisterna Johan Bjurström, Henrik Jansson och Magnus Åkerström gör upp om titeln lördagen den 25 januari på Eriksberg Vilt & Natur utanför Ronneby i Blekinge. Då delas även priset till Årets Viltkrog ut. Förra årets viltkock blev Emil Lindfors från Restaurang Bryggargatan i Skellefteå och årets viltkrog blev Lux Dag för Dag i Stockholm. Intresset för viltkött som råvara har ökat på senare år i takt med att också intresset för klimatsmarta och närproducerade livsmedel blivit större. Enligt WWFs köttguide är viltkött det mest hållbara vi kan äta utifrån ett klimatperspektiv.

– Eftersom Sverige har fantastiska viltresurser är det roligt att många krogar och kockar utvecklar nya spännande recept och tillagningsmetoder. Även storkök har börjat upptäcka viltkött som ett utmärkt köttalternativ, säger Rolf Salomonsson, tävlingssamordnare.

Tävlingsjuryn består av Gert Klötzke, K-C Wallberg, Anna Gidgård, Tony Wallin och Jörgen Andersson och Anders Levén.

Arrangörer av tävlingen är Svenska Viltmatakademin, grossisten Mårdskog & Lindqvist och Eriksberg Vilt & Natur i samarbete med Svenska Jägareförbundet, ett av målen är höja intresset och kunskapen om viltkött.