Naturbeteskött från Hesselby Lantbruk prisas

Camilla Söderberg och Tobias Larsson, Hesselby Lantbruk

Tobias Larsson och Camilla Söderberg vid Hesselby Lantbruk har utsetts till 2019 års leverantör av nöt av HKScan. 

Mitt i Södermanland, strax utanför Malmköping, driver Tobias Larsson och Camilla Söderberg Hesselby Lantbruk. Här bedrivs ungnötsuppfödning med cirka 390 djur. Merparten av besättningen, som är av mjölkras från två närliggande gårdar, är tjurar och några blir till stutar för att beta naturbetesmarken som tillhör gården. Paret brukar i dagsläget 395 hektar, varav 75 hektar är naturbetesmark. På åkrarna odlas vall, höstvete, rågvete och korn. Tobias tog över driften av gården från sina föräldrar under 2015 och har sedan dess utvecklat verksamheten betydligt genom ett utökat djurantal och större arealer. För att få en effektiv daglig skötsel av djuren och en så god miljö som möjligt för kalvarna har Tobias gjort ett antal om- och tillbyggnader. Senast i somras gjordes en omfattande ombyggnation för att säkerställa och förenkla kalvarnas utfodring. Resultatet gav ännu friskare kalvar, en mer effektiv utfodring och därmed mer tid för att sköta om djuren.

Tobias är den sjätte generationen på Hesselby Lantbruk, han tycker det är ett roligt företag att jobba i, men att det samtidigt varit påfrestande att växa, både likviditetsmässigt och arbetsmässigt. Idag arbetar Tobias heltid på företaget och Camilla i säsong. Tobias pappa Kjell jobbar deltid på gården och utöver dem jobbar en heltidsanställd och en säsongsjobbare. 

  • Vi är ett litet men sammansvetsat gäng som utför de dagliga sysslorna och arbetsuppgifterna på gården tillsammans. Vårt absoluta fokus är att både personal och djur ska må så bra som möjligt. Genom en effektiv och förenklad utfodring får vi mer tid med djuren, berättar Tobias.

Hedersomnämnandet Årets leverantör tilldelas gårdar med hög ambitionsnivå, extra god djuromsorg och förmåga att förbättra och utveckla sin verksamhet.