Fläsk nummer ett på grillen

Fläskkött är populärast på grillen, följt av nötkött och korv, det visar en ny undersökning om svenskarnas grlllvanor. 

Resultatet från undersökningen visar att svenskar älskar att grilla. 8 procent grillar under hela året, även om maj är den månad då flest tar fram grillen. Bara en procent av befolkningen grillar aldrig. Istället grillar de flesta någon gång i veckan, och fler än var femte gör det flera gånger i veckan. Familjer med yngre barn och svenskar i medelåldern är de som grillar mest.

– Grillen är en perfekt samlingspunkt för både familj och vänner. Även om pandemin påverkat våra vanor ser vi att många fortsatt grilla på ett sätt som varit okej utifrån rådande omständigheter, , säger Camilla Waldmark, PR- och kommunikationsansvarig på Elon, som ligger bakom undersökningen. 

63 procent svarar att det är mannen i hushållet som ansvarar för grillningen, i 22 procent roterar ansvaret, 91 procent av svenskarna är dock nöjda med ansvarsfördelningen. Något som också framkommer är att svenskar gillar grilldoft, bara 7 procent tycker att grannarnas grillos är ganska eller mycket negativt, 26 procent tycker att det är ganska positivt och 19 procent mycket positivt.

– Detta visar att man inte behöver skämmas för att tända grillen i kvarteret. Många svenskar verkar ha positiva associationer till grilldoft och ser positivt på grannar som grillar, säger Camilla Waldmark.

Undersökningen visar också att fläskkött är det som flest lägger på grillen, följt av nötkött och korv. Vegetariska alternativ hamnar längre ner på topplistan även om 20 procent uppger att de grillat mer vegetariskt under det senaste еret. Marinad är den populäraste smaksättningen, följt av lätt kryddning och glaze.

Topp 3 – det grillar vi helst:

  • Fläskkött – 32  procent.
  • Nötkött – 29 procent.
  • Korv – 14 procent.

Undersökningen om svenskarnas grillvanor är gjord av YouGov på uppdrag av Elon.