Skånskt projekt ska ge fler innovationer

Små och medelstora livsmedelsföretag och s.k. startups ska få möjlighet att få stöd för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen i spåren efter corona. Även kött- och charkföretag kan ansöka.

Stödet har kommit till genom ett skånskt, tvåårigt projekt med totalt 6 000 000 kronor i potten. Det är EUs regionalfond React-EU och Region Skåne som genom projektet satsar på företag inom livsmedel och förpackningar som idag har svårt att växa. Samtidigt som tillgången på svenska livsmedel behöver öka, finns en trend där stora livsmedelsföretag köps upp och flyttar både beslutskraft och utveckling utomlands.

– Att bygga upp en storskalig produktion tar tid och kräver stora investeringar. Många företag kommer inte över det som kallas “dödens dal” där bristen på testanläggningar, riskvilligt kapital och möjlighet till skalbar produktion är ett stort hinder. Det är detta vi nu ska jobba med, säger Lotta Törner, vd på Livsmedelsakademin, en av organisationerna som ska leda arbetet.

Kan även kött- och charkföretag också ansöka om pengar från projektet?

 – Projektet kommer inte att dela ut pengar, men däremot hjälpa små- och medelstora företag att snabbt nå marknaden genom att skräddarsy ett antal olika aktörers stödinsatser. Självklart är företag inom kött och chark välkomna. Vi räknar med att dra igång rekrytering av företagen tidigt i höst och det blir främst Krinova, en inkubator med livsmedel som specialite, som leder den processen.

Projektet leds av klusterorganisationerna Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova Incubator & Science Park.