Skenande kostnader oroar HK Scan

Lars Appelqvist, vd för HK Scan Sverige

För fjärde kvartalet i rad drabbas svenska livsmedelsproducenter av kraftigt ökade kostnader på bland annat råvaror, förpackningsmaterial, transporter och energi. På HK Scan är man mycket bekymrad över läget. 

– Under mina tolv år som chefekonom har jag aldrig sett något liknande, det som tidigare var en perfekt storm har nu utvecklats till en perfekt superstorm. Jag är full av beundran inför hur de svenska producenterna lyckats hantera kostnadsökningarna, men nu tror jag att mänga börjar närma sig en brytpunkt, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Med flera anläggningar i södra och mellersta Sverige känner även HK Scan i högsta grad av de ökade elpriserna, säger Lars Appelqvist, vd för HK Scan Sverige.

– Kostnaderna för drivmedel och transporter med ca 25 procent, men framför allt har elkostnaderna skjutit i höjden med ca 80–90 procent på årsbasis, vilket kraftigt påverkar våra produktionskostnader.

Enligt Lars Appelqvist riskerar de ökade kostnaderna att få långtgående konsekvenser för hela den svenska produktionen av livsmedel.

– Våra leverantörer, lantbrukarna, drabbas av samma typer av kostnadsökningar som vår produktion, och det höjda priset på diesel, handelsgödsel och foder slår extra hårt på deras verksamhet. Förutom att de extrema kostnadsökningarna påverkar viljan och förmågan att satsa och investera generellt i lantbruket, så finns det också en risk att investeringarna i hållbara och klimatvänligare metoder stannar upp. Sammantaget ser vi en risk vad gäller den långsiktiga tillgången på svenskt kött och därmed en negativ inverkan på den inhemska livsmedelsproduktionen, fortsätter Lars Appelqvist.

Han menar att kostnadsökningarna som primär- och förädlingsledet nu brottas med måste fördelas över hela värdekedjan. 

– Vi sätter ju inga konsumentpriser, det gör butikerna själva, men det är tydligt att alla i värdekedjan kommer att behöva hjälpas åt att bära de här kostnadsökningarna. Det innebär att konsumenterna med största sannolikhet kommer att se höjda priser. Samtidigt har vi en marknadsanpassad prissättning, vilket innebär att priset till konsument för svenskt kött eller köttbaserade produkter inte kan bli hur höga som helst. Blir det för dyrt så ökar importen istället vilket i sig är ett hot mot den inhemska livsmedelsproduktionen.