Vildsvinspaketet ska utvidgas

Regeringen har beslutat att utvidga vildsvinspaketet, som är en del av den nationella livsmedelsstrategins andra handlingsplan. 

Från att utlysa medel för att öka mängden vildsvinskött i offentlig sektor ska vildsvinspaketet nu även gälla för den privata sektorn.

– Intresset för kött från vildsvin ökar. För att förstärka den positiva trenden utvidgar vi nu Jordbruksverkets uppdrag till att även främja en ökad konsumtion inom den privata sektorn, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. 

Vildsvinspaketet ska bland annat förenkla för jägare att kunna sälja vildsvin direkt till konsumenter och detaljhandlare. Syftet är att vildsvinsköttet ska tas tillvara som en tillgång i högre grad än idag. Jordbruksverket har sedan tidigar fördelat pengar till 13 projekt som på olika sätt ska bidra till att nå målen i det regeringsuppdrag som de fyra myndigheterna Jordbruksverket, Länsstyrelserna, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt har ansvar för.

– De 13 projekten har en bred spännvidd. Det handlar bland annat om nya affärsmodeller, att ändra attityder och att skapa förutsättningar för måltidsupplevelser i hemmet, på restaurang och i det offentliga köket. Det är tydligt att intresset är stort hos de olika aktörerna i vildsvinskedjan och det ska bli intressant att följa resultaten. Vi kommer att rikta oss mot jägare och vilthanteringsanläggningar och försöka ta reda på mera kring vad som är deras incitament, säger Camilla Bender Larson på Jordbruksverket.