Pandemin ögonöppnare för arbetsgivare

Arbetsmiljöverket har gjort nästan 3 000 inspektioner riktade mot smittspridningen på arbetsplatser under pandemin, bland annat slakterier. Pandemin har varit en ögonöppnare för många arbetsgivare om att smitta kan vara en arbetsmiljörisk.

– Många arbetsgivare hade inte heller tillräcklig kunskap om hur de kunde motverka smittspridning på sina arbetsplatser, säger Malin Cato, projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket. 

Förra året, när coronaviruset spreds i samhället och få hade vaccinerats, gjorde Arbetsmiljöverket en stor inspektionsinsats mot smittspridningen på arbetsplatser, på uppdrag av regeringen. Inspektionerna fokuserade på branscher där det normalt förekommer många kontakter mellan människor och där arbete hemifrån inte var ett alternativ. Sammanlagt gjordes nästan 3 000 inspektioner av arbetsplatser runtom i landet: restauranger med mat för avhämtning, fastighetsskötsel, lokalvård, skolor, tandläkare, stora byggprojekt, tågvärdar, butiker, statliga servicekontor och slakterier. Vid inspektionerna kontrollerades vad arbetsgivaren hade gjort för att förebygga smittspridning. Drygt hälften, 53 procent, av inspektionerna ledde till krav på att åtgärda arbetsmiljöbrister. Arbetsmiljöverket har i huvudsak ställt krav på att arbetsgivarna ska undersöka, riskbedöma och vidta åtgärder för att förebygga smittspridning, utbilda anställda om detta och ha rutiner för att utreda ohälsa, olycksfall och tillbud kopplade till smitta. 

– Våra uppföljningar visar att arbetsgivarna har åtgärdat de brister vi påtalat, det har funnits ett stort intresse för att minska smittspridningen. Många har till exempel insett vikten av att ha en god ventilation eller att det finns möjligheter att organisera arbetet på ett sätt som minskar smittspridningen på arbetsplatser, säger Malin Cato.