Slakterier spår ett tufft första halvår

Magnus Larsson, vd för A.J. Dahlbergs Slakteri i Brålanda

Prispressen på griskött var hård under 2021, landets slakterier tror att första halvåret 2022 kommer fortsätta i samma stil.

A.J. Dahlberg Slakteri AB i Brålanda slaktade under 2021 cirka 209 000 grisar, en ökning med cirka 2 procent jämfört med 2020. För nötkreatur stannade slakten på cirka 16 300 djur, vilket var en minskning med 6 procent. Vd Magnus Larsson karaktäriserar 2021 som ett helt okej år även om det var en hel del turbulens på marknaden.  

– Jämfört med 2020, som var ett bra år för alla led i kedjan, så blev 2021 annorlunda. Inte minst så förändrades efterfrågan på fläskkött i Europa vilket skapade en enorm prispress och ett betydligt högre importtryck här i Sverige.

Hur har ni påverkats av de ökande kostnaderna de senaste månaderna?

– Det är klart att de höga priserna på sådant som material, förpackningar, el och bränsle varit utmanande för oss, precis som för våra producenter och alla andra. Vår ambition är att i möjligaste mån försöka upprätthålla priset till våra leverantörer för att säkerställa en långsiktig och hållbar primärproduktion i Sverige.

Vad tror du om utvecklingen för 2022?

– Det kommer bli fortsatt tufft på marknaden, särskilt under första halvåret. Vi hade behövt ha upp priserna redan nu, men överskott och extremt låga priser trycker på från EU. Vi ser nu att primärproduktionen i Europa går ned och det kommer förhoppningsvis innebära att balans på tillgång och efterfrågan återfås under året. Därmed kommer också priserna på svensk råvara och import jämnas ut vilket är en förutsättning för stabilt pris och stabil avsättning.

Läs mer om slakteriernas syn på marknadsläget i det senaste numret av Kött & Chark som kommer ut idag. 

//Bo Lindmark