Svag framtidstro bland bönderna

Årets Lantbruksbarometer visar att svenska lantbrukare är pessimistiska, både sett till nuläge och det kommande året. 

Det ökade kostnadstrycket som intensifierats de senaste veckorna har stor påverkan på lantbrukarnas framtidstro och trots högre avräkningspriser är det svårare att få lönsamhet. Även livsmedelsstrategin, jordbrukspolitiken och olika regelverk ses som stora riskfaktorer framåt.

Förra årets uppgång av andelen lantbrukare som upplevde att det gick bra har nu vänt. I år svarar endast en tredjedel av dem att lönsamheten är god eller mycket god, i fjol gav hälften samma svar. Bäst lönsamhet upplever växtodlare och mjölkföretag, vars avräkningspris legat på höga nivåer under 2021, medan grisföretagarna pressas av ett överutbud på griskött i EU. Även lantbrukarnas prognos framåt är pessimistisk, trots hög efterfrågan på jordbruksprodukter och att många får relativt bra betalt så äts intäkterna nu upp av kraftigt stigande och oförutsägbara kostnader.

– Förutsättningarna har ändrats än mer dramatiskt sedan undersökningen gjordes i januari, vilket gör det svårt att överblicka konsekvenserna. Det är därför viktigare än någonsin att politiken är lyhörd och att vi som bank finns tillgängliga för att diskutera behov av exempelvis kapital med lantbrukarna, men även att som lantbrukare följa det som sker i omvärlden, säger Ulf Müller, segmentsansvarig Skog och Lantbruk, Swedbank.

Lantbruksbarometern görs av Swedbank, Ludvig & Co och Sparbankerna.