Smashad hamburgare blev stjärnskott 

Benjamin Ljungberg

Benjamin Ljungberg, 20, delägare i Gotland Smash Foodtruck i Visby, har av webbsajten Burgerdudes utsetts till Årets Stjärnskott och för att göra landets fjärde bästa hamburgare. Hur känns det här då?

–  Jättekul förstås och fantastiskt att få hamna så högt upp på listan bland Sveriges 100 bästa hamburgare redan första gången vi är med. Jag och min kompis Noel Ekström byggde foodtrycken själva i början av 2021 och den 1 april satte vi upp den utanför Stora Coop i Visby.

Varifrån kommer ditt intresse för hamburgare?

– Jag har alltid varit intresserad av mat och även att testa att göra egna burgare. Den första riktiga bekräftelsen på att de var bra fick jag när youtubaren SampeV2 var hemma hos mig i juli förra året och provsmakade. Han tyckte dom var grymt goda ocn tipsade mig om att ställa upp i Hamburger-SM för privatpersoner, det gjorde jag också och blev trea.

Vad karaktäriserar era burgare?

– Vi har flera alternativ, men om man tar vår signaturburgare så är grunden 140 gram smashat nötkött från Gotlands Slagteri, cheddarost från Väddö Gårdsmejeri och ett briochebröd och till det serverar vi mandoliserad silverlök och en dillpicklad gurka vilket ger sötma och balans. Vi håller en stekyta på runt 300 grader vilket ger köttet den krispiga yta en smashburger ska ha.  

Ser du några trender i Sverige just nu när det gäller burgare?

– Den absolut största trenden är just detta med smashade burgare, det finns otroligt många hamburgerställen som har det på sina menyer nuförtiden.  

Vad händer med foodtrucken och era burgare framöver?

– Vi vill fortsätta att utvecklas och att vi hamnat så högt upp på Burgerdudes lista hjälper oss jättemycket på traven. Till sommaren planerar vi att sätta upp en till foodtruck nere i hamnen i Visby. En dröm vore ju att i framtiden också starta något på fastlandet, men det ligger lite längre fram.