Torkan ökar trycket på slakterierna 

Den svåra torkan i landet har börjat bli påtaglig för landets bönder, särskilt i södra Sverige. Alltfler uppfödare vill skicka sina djur till slakt på grund av bristen på foder. 

Och värmen ser, enligt SMHI, ut att hålla i sig även den här veckan och över helgen samtidigt som regnet lyser med sin frånvaro. Den tidiga torkan oroar Lantbrukarnas riksförbund som är bekymrade för vilka konsekvenser väderläget får framöver. Meteorologer menar att upptakten till den här sommaren påminner om den inför 2018. Våren har varit regnfattig på många håll i Sverige och många bönder vittnar om att vallskördar är lägre än normalt och tillväxten på betena är svag i vissa områden obefintlig. Många behöver redan nu stödutfodra sina djur och det finns en oro även när det gäller spannmålen. Den finns samtidigt inga säkra långtidsprognoser över när det kan komma regn i tillräckliga mängder.

LRF gör bedömningen att det 2018 det varit betydligt varmare under en längre period och att torkan drabbade hela Sverige. Enligt beräkningar så tappade jordbruksnäringen cirka 10 miljarder kronor och nästan hela spannmålsskörden. Samtidigt kommer det larm om att bönder tvingas slakta sina djur tidigare än planerat, eftersom att torkan riskerar att leda foderbrist. 

–  Det brukar aldrig vara kö till slakterierna vid den här tiden på året, djuren går på bete och allt brukar vara frid och fröjd. Men nu vill alla slakta för att man ser att betet inte kommer räcka till i höst, och man är rädd att man inte har vinterfoder, säger Andreas Wiström, som driver jordbruk på Öland, till Aftonbladet.