Stor brist på det svenska grisköttet

En skinkfri jul eller möjligen en tysk eller polsk julskinka som nödlösning. Det kan bli en av konsekvenserna av den rådande bristen på svenskt griskött. 

Jordbruksverkets nyligen publicerade preliminära statistik över antalet lantbruksdjur visar en kraftig minskning av både antalet suggor och antalet smågrisar under perioden juni 2022 – juni 2023. Den kraftiga minskningen på grissidan är det mest dramatiska och mest noterbara i statistiken. Även för nötkreatur sker minskningar för både antalet mjölkkor och kor för uppfödning av kalvar, men väldigt marginella sådana jämfört med grisarna. Även antalet får minskar.

En logisk följd av dessa dystra siffror har blivit en brist på svenskt griskött, vilket bekräftas av Jonas Karlsson, säljansvarig på charkföretaget Allmans i Borås.

– Ja, det är brist på både svensk och importerad grisråvara.

Och vad är orsaken?

– Produktionen minskar och slakterierna har svårt att leverera i efterfrågad mängd. 

Hur yttrar sig bristen hos er?

– Framför allt på vissa detaljer som skinka, bog och lägg. Svensk skinka inför jul är en bristvara och medför höga priser. Import är alternativet, men det råder ju brist i Europa också. Den dåliga kronkursen medför prisnivåer som ligger i paritet med Sverige. Samtidigt är efterfrågan på våra produkter är god. Vi försöker att styra över vår försäljning mera på nötkött där tillgången är bättre. 

Enligt Hans Agné, vd på Svenska Köttföretagen, så är nedgången i överensstämmelse med förväntningarna.

– Vi såg det förra året i vår seminstatistik och även i antalet grisföretagare som har upphört med sin produktion. Tyvärr så har vi ovanpå detta en alldeles för låg nybyggnation av grisstallar. Grundorsaken var alla de rekordartade kostnadsökningar som drabbade branschen mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina. Vi kommer på grund av detta att tappa 5-6 procent av produktionen i landet innan vi förhoppningsvis börjar se en återhämtning.  

– Vi ser även förändringar i grisproduktionen i EU och i synnerhet i våra grannländer Danmark och Tyskland. Exporten till Asien har minskat kraftigt och under flera år har produktionen i dessa länder pressats nedåt, och inget tyder på någon större förändring framåt. I Tyskland har överkapaciteten i slakteriledet lett till jakt på slaktgrisar, vilket har trissat upp priserna till höga nivåer. Effekten har blivit en stark efterfrågan på smågrisar till Tyskland och den marknaden har till stor del tagits av danska smågrisar.

//

Läs mer om krisen för den svenska grisen i nästa nummer av Kött & Chark som utkommer på tisdag, 5 december.