Högre priser på julmaten även i år 

Även i år får hushållen räkna med högre priser på julmaten. Julskinkan har stigit med drygt 6 procent jämfört med i fjol.

Enligt den senaste statistiken från Statistiska Centralbyrån (SCB) så visar prisutvecklingen för klassiska julprodukter en bred uppgång jämfört med i fjol. Bland de högsta ligger sill och gravad lax som fått prisökningar på 25 respektive 32 procent, ägg har stigit med 15,2 procent medan julskinkan blivit 6,2 procent dyrare. 

– Alla som gillar frukt kan också konstatera att priset på apelsiner gått upp med 72 procent sedan december i fjol. Men det är en vara som brukar sjunka i pris just i december, så har det i alla fall sett ut de senaste sex åren, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Viss julmat ökar i pris just i december. En sådan vara är skinkan som har gått upp varje år i december de senaste 13 åren, visar statistiken. Å andra sidan brukar priserna på choklad, godis och nötter sjunka något under julmånaden. 

Från december i fjol till och med oktober i år steg livsmedelspriserna generellt i Sverige med 5,3 procent. Det kan jämföras med prisutvecklingen på alla varor och tjänster under dessa månader, som ökade med 3,1 procent.