Köttfusket i Brasilien utreds

Svenska myndigheter och livsmedelsföretag väntar på besked om riskerna för att dåligt kött kan ha nått Sverige efter köttskandalen i Brasilien. Sveriges ledande köttimportör från Brasilien, Norvida, säger till SVT att deras leverantörer inte är indragna i skandalen.

– Vi kan konstatera att ingen av de anläggningar där vi producerar kött är indragna eller föremål för utredning. Vi har dessutom egen personal på plats på de här anläggningarna, som kontrollerar produktionen varje vecka, enligt Johan Hållbus, delägare och försäljningsansvarig för Norvida.

Det var i fredags som brasiliansk polis slog till mot ett stort antal företag i köttindustrin. Misstankar presenterades om omfattande korruption och fusk, där företag mutat politiker och tjänstemän för att dåligt kött skulle slinka igenom kontrollerna. Även de svenska livsmedelsjättarna Ica, Coop och Axfood avvaktar ytterligare besked om vad köttskandalen i Brasilien innebär för svenska konsumenter.

Svenska Livsmedelsverket har ännu inte fått några signaler via sina officiella kanaler om att dåligt kött kan ha nått Sverige. Ett larm ska i så fall komma via EU. Vid ett larm kontaktar Livsmedelsverket berörda företag för att se till att köttet försvinner från marknaden.