Forskare vill tillsätta kött i andra livsmedel

Forskare från Nya Zeeland har börjat ta fram produkter som möter behoven hos de äldre konsumenterna. Produkterna ska motverka den förlust av muskelmassa och styrka som äldre ofta står inför, samtidigt som de ska vara goda. Kött är ett näringsrikt livsmedel som forskarna nu sneglar på. Bland annat undersöker de möjligheten att tillsätta kött till produkter som bröd, spagetti, glass, yoghurt och choklad. De tester man hittills gjort, visar att köttberikade produkter har högre proteininnehåll men en mörkare färg, jämfört med de traditionella produkterna. I smaktester har köttberikat bröd, spagetti och smaksatt glass visat sig falla testpanelen i smaken, medan köttberikad yoghurt och icke smaksatt glass fungerar sämre. När det gäller choklad uttryckte 75 procent av de 940 personerna i smakpanelen att den köttberikade produkten smakade bra eller okej.

I smaktester har köttberikat bröd, spagetti och smaksatt glass visat sig falla testpanelen i smaken, medan köttberikad yoghurt och icke smaksatt glass fungerar sämre. När det gäller choklad uttryckte 75 procent av de 940 personerna i smakpanelen att den köttberikade produkten smakade bra eller okej.

Källa: Foodnavigator/Jordbruksaktuellt.